Posiłki stałe w diecie malucha to często duże wyzwanie dla mam. W gąszczu informacji trudno znaleźć tą jedyną drogę, którą warto pójść. Na początku ( 6-7 miesiąc ) dajecie maluszkom głównie przeciery warzywne. Następnie powoli wprowadzacie gluten, mięso i około 12 miesiące brzdąc zajada już całkiem sporo rzeczy :)! To cieszy!

Gdy maluszek ma apetyt ,mamy, babcie są szczęśliwe. Gorzej gdy apetytu brak a Wam trafił się niejadek. Zapytaliśmy Magdalenę Depę – Muniak, Dietetyczkę, mamę rocznego Adasia, o kilka podstawowych kwestii dotyczących żywienia dzieci oraz o przykładowe menu dla 12- miesięcznego szkraba. Na co dzień możecie ją śledzić na INSTAGRAMIE  a wszelkie wartościowe treści m.in o żywieniu maluszków znajdziecie na jej BLOGU  – zapraszamy 

 

Magda, co skłoniło Ciebie do założenia bloga matka-dietetyczka.pl?

Magdalena: Prowadzę gabinet oraz catering dietetyczny Apetyt na Zdrowie od niemalże siedmiu lat. Kontakt z Pacjentem podczas wizyt indywidualnych jak również podczas żywieniowych warsztatów/szkoleń jest podstawą moich zawodowych działań. Właśnie tych działań najmocniej mi zabrakło podczas urlopu macierzyńskiego.

Jako młoda mama szukałam wielu informacji dotyczących pielęgnacji dziecka zarówno w literaturze jak i Internecie. Dość szybko zorientowałam się, że w wymienionych źródłach istnieje sporo sprzecznych informacji dotyczących zarówno diety dziecka jak i młodej mamy. Z jednej strony nadal dominują przestarzałe mity dotyczące chociażby ograniczeń diety mamy karmiącej jak i rozszerzania diety dziecka, z drugiej pojawia się sporo dietetycznych nowinek, które dla osoby nie śledzącej aktualnych wyników badań mogą być mocno mylące.

Wtedy zrodził się pomysł na utworzenie miejsca w sieci, które pozwoli mi na przekazywanie swojej wiedzy i doświadczenia świeżo upieczonym mamom. Tak powstał blog matka- dietetyczka.pl oraz przynależące do niego social media (Facebook i Instagram).

Na czym przede wszystkim się skupiasz pisząc go – jakie treści chcesz przekazać mamom?

Magdalena: Podstawą moich działań w Internecie jest przedstawienie aktualnie obowiązującej wiedzy żywieniowej w jak najbardziej przystępny sposób, obalanie mitów, które skutecznie komplikują życie młodej mamy.

Podpowiadam przyszłym mamom jak zadbać o dietę swoją i dietę partnera. Kobietom w ciąży – jak właściwie odżywić siebie i rosnące Szczęście pod sercem. A gdy to Szczęście pojawi się już na świecie – jak pogodzić obowiązki świeżo upieczonej mamy ze znalezieniem czasu i możliwości na zdrowe i regularne posiłki, szczególnie w okresie karmienia piersią.

W kolejnym etapie zaczynamy powoli planować powrót do sylwetki, w której mama czuje się najlepiej. A po kilku miesiącach zaczynamy działania związane z rozszerzaniem diety malucha, które w szczególności przy pierwszym dziecku przysparza mnóstwo obaw, pytań i wątpliwości.

Moim celem jest dotarcie do jak największej liczby Mam, które zastanawiają się jak pogodzić żywienie swoje, żywienie dziecka z nawykami pozostałych domowników.
Uświadamiam, że wspólne zdrowe i rozsądne gotowanie wbrew pozorom jest możliwe do zrealizowania w biegu dnia codziennego.

Co dla Ciebie oznacza zdrowa dieta mamy?

Magdalena: Zdrowa dieta mamy to rozsądne podejście do odżywiania na każdym etapie macierzyństwa, począwszy od okresu poprzedzającego ciążę w postaci dbałości o utrzymywanie normowagi, poprzez zdrową i pełnowartościową dietę w okresie ciąży. Tutaj istotnym jest również optymalne tempo przyrostu masy ciała. Gdy maluch już jest na świecie, mimo, że czasu dla siebie mama ma wtedy mniej niż dotychczas nadal powinna pamiętać o odżywieniu swojego organizmu, niezależnie czy karmi piersią czy nie. Jeżeli planuje redukcję masy ciała podchodzi do niej rozsądnie, utrzymując pełnowartościowość posiłków.

Warto pamiętać, że rozsądna dieta mamy będzie miała ogromne znaczenie dla całej rodziny, a w szczególności dla dziecka, dla którego rodzice zawsze będą najważniejszym wzorem do naśladowania.

Na zdjęciu : talerzyk Jollein Indians

Najważniejsze zasady tworzenia zdrowego menu dla 12 i 24 miesięcznego dziecka?

Magdalena: Układając plany żywieniowe dla dzieci kierujmy się przede wszystkim pełnowartościowością posiłków. Pamiętajmy, że brzuszek naszej pociechy nie jest w stanie pomieścić tyle co brzuch dorosłego. Tym cenniejsze znaczenie ma to, co w nim „ląduje”. Pełnowartościowość w głównej mierze oznacza zoptymalizowanie ilości białka, tłuszczy, węglowodanów w diecie dziecka. Komponujmy posiłki tak, aby dziecko miało do dyspozycji zarówno ryż, kaszę, makaron, ziemniaki, pieczywo, płatki jak i mięso, ryby, jaja, przetwory mleczne, nasiona roślin strączkowych, zdrowe źródła tłuszczu. W dobrze zbilansowanym planie żywieniowym nie może zabraknąć warzyw i owoców.

Czy wiecie, że udowodniono, iż menu dziecka w wieku 0-3 lat jest obarczone największym ryzykiem żywieniowej monotonii?
Starajmy się aby przy każdym posiłku dziecko miało wybór produktów. Warto od samego początku zapoznawać malucha z różnorodnością smaków.

Nie sugerujmy się wyłącznie wygodnymi „pewniakami”. To, że dziecko chętnie zje naleśniki i zupę pomidorową nie oznacza, że jego jadłospis powinien być ich pełen.

Twoje sposoby na niejadka?

Magdalena: Najpierw warto zastanowić się, co rozumiemy pod pojęciem „niejadka”. Wielu z rodziców trafiających do mojego gabinetu stacjonarnego lub on-line uważa swoją pociechę za słynnego niejadka.
W trakcie wywiadu często okazuje się, że problem spożywania zbyt małej ilości jedzenia jest przez rodziców „ratowany” przekąskami – owocami, słodkimi jogurtami, sokiem czy biszkopcikiem. Właśnie takie produkty potrafią być bezpośrednią przyczyną ograniczonej chęci spożycia głównych posiłków. Przewartościowanie jadłospisu wraz z ograniczeniem przekąsek na korzyść głównych posiłków potrafi wnieść wspaniałe rezultaty.

Kolejna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę w temacie niejadka to przyjrzenie się temu co i ile faktycznie dziecko je. To, że my (rodzice) uważamy, że dziecko będzie pojedzone po zjedzeniu 200g słoiczka lub kotlecika z ziemniakami nie oznacza, że nasza pociecha myśli tak samo. Wielu z rodziców narzuca przez siebie uznaną porcję za właściwą pomijając potrzeby i możliwości małego brzuszka. Pamiętajmy, że naszą rolą jest proponowanie dziecku różnorodności zdrowych produktów i potraw, jednakże to szkrab finalnie decyduje o tym co i ile zje. Nieporozumienie na tej linii, zmuszanie czy proponowanie nagrody w zamian za zjedzenie pełnego talerza może budzić już od najmłodszych lat niewłaściwe podejście młodego człowieka do jedzenia.

Przytoczyłam Wam jedynie dwa z najczęściej występujących niejadkowych problemów. Temat jest jednak zdecydowanie szerszy, sporo o nim wspominam na blogu, na który serdecznie Was zapraszam.

 na zdjęciu Stragan na kółkach – Kids Concept 

Gdzie poszukujesz zdrowych składników do dań swojego synka?

Magdalena: Posiłki komponuję przede wszystkim z powszechnie dostępnych produktów. To, na co jednak najmocniej zwracam uwagę to ich pochodzenie. Korzystam z produktów, do których mam pewność wysokiej jakości. Szukam, sprawdzam, czytam skład, jeśli nie jest od podany przy produkcie kupowanym „na wagę” proszę o przekazanie karty produktu.

W lecie przygotowywuję przetwory ze świeżych warzyw i owoców, tak aby zimą cieszyć się smakami lata bez dodatku cukru i innych zbędnych składników.
Wybieram zdrowo!

Co zmieniło się w Twoim życiu od kiedy zostałaś mamą :)?

Magdalena: Bycie Mamą zmieniło przede wszystkim sposób organizacji pracy. Teraz to Synek jest na pierwszym miejscu, co jednak nie oznacza, że zawodowe obowiązki odeszły na dalszy plan. Mogę się pochwalić świetnym Zespołem osób, z którymi codziennie współpracuję. To dzięki Nim firma Apetyt na Zdrowie prężnie się rozwija, a ja mogę być do Waszej dyspozycji nie tylko stacjonarnie ale również on-line.

Pomimo trudów macierzyństwa, które nie są obce żadnej mamie nie wyobrażam sobie mojego świata bez Synka w roli głównej.

MENU DLA 12 – miesięcznego dziecka 

Jeżeli chcemy aby nasze dziecko próbowało różnych produktów i potraw musimy mu je proponować. Nie warto przerzucać swoich smakowych preferencji na pociechę, która dopiero się tego uczy. To, że my nie lubimy brukselki nie oznacza, że nasze dziecko jej nie polubi.

Komponując dietę malucha ważnym jest również umiar i spokój. Pamiętajmy, że rolą naszą jako rodzina jest zadbać o jak najlepszy skład posiłku jednakże to dziecko finalnie decyduje o tym co i ile zje.

I śniadanie: Razowa kasza manna z wiśniowym musem

II śniadanie: Jagodowe placuszki z mąki owsianej

Obiad: Pierogi z mięsem i brokułami

Podwieczorek: Jaglane krakersy + kukurydza

Kolacja: Kolorowe świderki

 

Sprawdź zestaw obiadowy Jollein INDIANS tutaj 

 I śniadanie: Razowa kasza manna z wiśniowym musem podana w miseczce Jollein Indians – wykonanej w 100% bezpiecznej dla dzieci melaniny 

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka wody/mleka
  • 150g wiśni (świeżych lub mrożonych)

 

Sposób przygotowania:

  1. Usuń pestki z wiśni, możesz je zblendować lub pozostawić w kawałkach.
  2. Kaszę manną ugotuj na mleku/wodzie.
  3. Udekoruj przestudzoną kaszę wiśniami/musem wiśniowym.

II śniadanie: Jagodowe placuszki z mąki owsianej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 100g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka oleju
  • 50g twarogu

Sposób przygotowania:

  1. Jagody zblenduj.
  2. Mąkę, mleko, jajko i olej wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Zblendowane jagody połącz z masą naleśnikową.
  4. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i uformuj placuszki. Możesz również skorzystać z silikonowych foremek do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku w temperaturze 170*C przez 15 minut.

 

Obiad: Pierogi z mięsem i brokułami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • ½ szklanki wrzątku
  • 200g filet z indyka
  • Brokuł
  • Majeranek, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój i ugotuj.
  2. Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj.
  3. Po ostygnięciu mięso wraz z brokułem zmiel w maszynce.
  4. Mąkę wraz z ziołami wsyp do miski i zalej wrzątkiem.
  5. Po ostygnięciu wyrabiaj ciasto aż do uzyskania elastycznej konsystencji.
  6. Rozwałkuj, jeśli ciasto jest zbyt klejące – dodaj wody.
  7. Z ciasta wykrój szklanką kółka.
  8. Nakładaj po 1 łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta.
  9. Wrzucaj pierogi do wrzątku i gotuj 3 minuty.
  10. Pierogi polej 1 łyżeczką oliwy.

 

Na zdjęciu idealne do zabrania np. na spacer z maluszkiem pudełko śniadaniowe SKIP HOP sowa 

Podwieczorek: Jaglane krakersy + kukurydza

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry

 

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę wsyp do wrzątku. Gotuj do na małym ogniu do gęstej konsystencji (ok. 20 minut).
  2. Przestudzoną kaszę wymieszaj z jajkiem, kaszką kukurydzianą, oliwą i przyprawami. Jeżeli konsystencja nie jest gęsta – dodawaj kaszkę kukurydzianą.
  3. Rozprowadź masę do grubości ok. 0,5 cm na papierze do pieczenia, połóż na blachę do pieczenia.
  4. Roztrzepane białko rozprowadź na masie.
  5. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180*C.
  6. Po przestudzeniu pokrój na kawałki.

Do podwieczorku dodałam sos do krakersów zrobiony z pomidorów z puszki (gotując, odparowałam nadmiar wody).

Kolacja: Kolorowe świderki

Składniki:

  • Makaron świderki
  • Szpinak świeży lub mrożony
  • 2 pomidory
  • Olej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak zblenduj i podduś na małym ogniu z dodatkiem oleju, cebuli i czosnku aby odparować nadmiar wody.
  2. Pomidory zblenduj i podduś na małym ogniu aby odparować nadmiar wody.
  3. Makaron ugotuj.
  4. Przygotuj 2 miski, w których osobno wymieszaj makaron z sosem pomidorowym i sosem szpinakowym.

Całą garść niezbędnych informacji o żywieniu mamy i maluszka znadziecie u Magdy Depy – Muniak na jej  BLOGU a już wkrótce przedstawimy Wam menu dla Dwuletniego Dziecka. Akcesoria przydatne do karmienia dzieciaków znajdziecie TUTAJ