Wasz maluch ma dwa latka:)? Codziennie głowicie się nad menu dla Waszego smakosza?
Mamy dla Was propozycję od Eksperta Magdaleny Depy – Muniak _ Matki Dietetyczki, która przegotowała dla nas całodzienne menu dla dwuletniego dzieciaczka.
Magdalena jest mamą rocznego Adasia oraz dietetyczką, którą możecie śledzić na INSTAGRAMIE a niezwykle przydatną wiedzę z zakresu diety dla mamy, dzieci możecie znaleźć na jej blogu – polecamy
Koniecznie wypróbujcie jej przepisy dla dwulatka oraz przeczytajcie naszą rozmowę z Magdą i sprawdźcie dania dla rocznego maluszka Tutaj
Na zdjęciu Adaś bawi się drewnianym straganem Kids Concept
Komponowanie posiłków dla Waszej pociechy powinno opierać się na kilku najważniejszych zasadach.
Pierwszą z nich jest pełnowartościowość.
Dla prawidłowego rozwoju potrzebujemy dostarczyć naszemu organizmowi źródła najważniejszych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów. Nie możemy pominąć również witamin i składników mineralnych.
Białko znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby, jaja, produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego tj. nasiona roślin strączkowych.
Źródeł tłuszczów szukamy przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego tj. oleje, oliwa, orzechy, pestki czy awokado. W diecie dziecka nie pomijamy również masła.
Węglowodany powinny być uzupełniane poprzez obecność w diecie pieczywa, ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków, batatów, płatków owsianych/jęczmiennych itp.
Nie zapominamy o warzywach, owocach oraz o odpowiednim nawodnieniu organizmu.
Dążymy do tego aby każdy z głównych posiłków zawierał wszystkie elementy pełnowartościowej diety.
Kolejnym z podstawowych aspektów komponowania zdrowej diety jest różnorodność.
Często mówi się, że właściwie skomponowany posiłek to posiłek kolorowy. Jest w tym sporo prawdy, w końcu poszczególne grupy wyżej wymienianych produktów mają różne barwy. Starajmy się aby każdy z posiłków, który przygotowujemy był ciekawy pod względem estetycznym ale i smakowym. Dobrym rozwiązaniem jest również gotowanie każdego dnia różnych potraw, dzięki temu nasza pociecha pozna zdecydowanie więcej możliwości smakowych i nie będzie przyzwyczajała się do wyłącznie kilku głównych, ulubionych posiłków.
I śniadanie: Kanapki z zieloną pastą
II śniadanie: Warzywne muffinki
Obiad: Jajeczny klopsik z kolorowym ryżem
Podwieczorek: Kulki mocy, szpinakowe smoothie
Kolacja: Zupa krem z batatów i papryki
Danie to może być doskonałą alternatywą na śniadanie dla dziecka przedszkolnego i szkolnego. Zapakowane w pudełko Śniadaniowe SKIP HOP będzie świeże i smaczne
I śniadanie: Kanapki z zieloną pastą
Składniki:
- Chleb graham
- 100g zielonego groszku
- 100g ciecierzycy
- 100g awokado
- Warzywa np. papryka, ogórek
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Groszek, ciecierzycę oraz awokado zblenduj z odrobiną pieprzu.
- Warzywa pokrój w paski.
- Przygotuj kanapki.
II śniadanie: Warzywne muffinki
Składniki:
- Marchew
- Brokuł
- Kalafior
- Fasolka szparagowa (możesz użyć mrożonej mieszanki warzyw)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
Sposób przygotowania:
- Warzywa ugotuj i posiekaj na mniejsze kwałki.
- Wymieszaj mąkę, jajko, oliwę i mleko.
- Dodaj posiekane warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Przelej przygotowaną masę do muffinkowych foremek.
- Piecz 20 minut w temperaturze 180*C.
Obiad: Jajeczny klopsik z kolorowym ryżem
Składniki:
- 100g filetu z kurczaka
- 1 jajko
- Ryż
- 2 łyżeczki curry
- 1 burak
- ½ cebuli
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraka.
- Ugotuj jajko, obierz ze skorupki.
- Zmiel w maszynce mięso z kurczaka.
- Ugotowane jajko otocz zmielonym mięsem z kurczaka.
- Pulpety piecz w piekarniku w 170*C przez 25 minut.
- Buraka zetrzyj na tarce razem z połową cebuli.
- Ryż po ugotowaniu wymieszaj z curry.
Podwieczorek: Kulki mocy, szpinakowe smoothie w KUBECZKU Jollein Indians Przepis na jagodowe placuszki z mąki owsianej znajdziesz tutaj
Składniki na kulki mocy:
- 60g płatków owsianych
- Kakao lub karob do dekoracji kuleczek
- 30g daktyli
- 30g orzechów włoskich
- Mała marchew
Sposób przygotowania:
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Daktyle namocz na 30 minut we wrzątku.
- Orzechy i płatki owsiane zblenduj.
- Połącz składniki w jedną masę.
- Formuj kuleczki, obtocz w kakao lub karobie.
Składniki na szpinakowe smoothie:
Składniki:
- Szpinak świeży liście
- Pomarańcz
- Banan
Sposób przygotowania:
- Składniki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojone kawałki zblenduj, jeżeli smoothie jest zbyt gęste – dodaj wody.
Kolacja: Zupa krem z batatów i papryki podana w miseczce Jollein Indians
Składniki:
- 1 mały batat
- ½ papryki
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- Majeranek
- Bazylia
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę wrzuć do garnka i podsmaż na maśle.
- Dołóż do garnka pozostałe warzywa i zalej je wodą, gotuj do miękkości.
- Zupę możesz zblendować.
Cały zestaw obiadowy Jollein Indians znajdziecie TUTAJ
Propozycje Magdaleny doskonale nadają się na przekąski podczas spacerów. Świetnie do przechowywania ich sprawdzą się Termosy SKIP HOP, pudełka śniadaniowe SKIP HOP, czy w pojemnikach na żywność wraz z Etui SKIP HOP
Idealne nie tylko dla rodziców ( przydadzą się w podróży, u znajomych, na spacerze ) pojemniki na żywność SKIP HOP
Komplet składa się z siedmiu części, które można dowolnie układać
Poszczególne pojemniki mogą być używane osobno i złączone w komplecie
Mieści się do kieszeni torby na pieluchy albo do torby na butelkę
Transparentne, kolorowe pojemniki pozwalają zobaczyć, co jest w środku
Z boku pojemniki mają specjalne wycięcia, aby łatwo je było trzymać
Pojemnik na mleko modyfikowane lub kaszkę zawiera specjalną rynienkę, dzięki czemu łatwiej ją nakładać
Pokrywka wodoszczelna.
Niech gotowanie będzie dla Was przygodą, odwiedzajcie BLOGA Magdy i szukajcie zdrowych i ciekawych przepisów dla swoich dzieci i siebie samych _ SMACZNEGO