Lato na stole powinno upływać pod znakiem lekkich posiłków i – a jakże! – wakacyjnych deserów. Uwielbiamy te smaki – aromatyczne warzywa i bajeczną, owocową tęczę: sorbety, musy, domowe lody. Na szczęście, aby je przygotować, nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni. Z pomocą przychodzi Babycook® Beaba.
Babycook® Beaba to wielofunkcyjne urządzenie, które gotuje na parze, miksuje, sieka, rozmraża i podgrzewa. To dlatego można z nim przygotować posiłek dla dziecka – od przystawki, przez obiad, po deser – w ekspresowym tempie! Mamy go uwielbiają!
A my? Zebrałyśmy dla Was 5 przepisów, z naszych ulubionych blogów, które nie wymagają ogromu pracy (sprawę załatwia Beaba), a smakują… jak lato.
TOP 5 przepisów z Babycook Beaba
¼ mini arbuza
kilka listków mięty
odrobina soku z limonki
łyżeczka miodu/syropu z agawy
Wrzuć owoce, zmiksuj i gotowe!
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony www.majuszka.pl
30 dkg (1/4 średniej wielkości) dyni Hokkaido lub innej
2 średniej wielkości ziemniaki
20 dkg piersi z indyka
Opcjonalnie: 1 łyżka oleju rzepakowego
Krok 1: Pokrojone w kostki mięso wrzucamy do parowaru, garnka do gotowania na parze lub koszyczka w Beaba Babycook i gotujemy (poziom 3).
Krok 2: Do mięsa wrzucamy pokrojoną w plastry dynię i ziemniaki i gotujemy (poziom 3 Babycook).
Krok 3: Wyciągamy koszyczek, warzywa wraz z mięsem wrzucamy z powrotem do Babycook (w przypadku innych urządzeń – wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę oleju. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!
Zdjęcie i przepis pochodzą z www. bemam.pl
mrożone truskawki
woda
syrop z agawy
Zmiksuj składniki – i gotowe!
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony www. stashki.pl
Ryż z prażonymi jabłkami i cynamonem
1/2 szklanki ryżu (np. jaśminowego)
1 duże jabłko (np. szara reneta)
1/2 łyżeczki cukru palmowego
2 łyżki wody
kawałek kory cynamonu
Ryż gotujemy w Beaba Babycook, w specjalnym koszyczku, przez około 15 minut. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni smażymy jabłka z wodą, cukrem i cynamonem, aż cukier się z karmelizuje, a jabłka będą miały złocistą skorupkę.
Przepis i zdjęcie – www.ładnebebe.pl
1 jogurt naturalny
1 gruszka
4-6 daktyli
W roli głównej: Babycook Beaba. Gruszki i daktyle włóż do koszyczka i podgrzej je, a następnie usuń wodę i zrób mus. Schłodzony połącz z jogurtem. Włóż do pojemniczków na lody i włóż do zamrażarki. Gotowe.
Przepis i zdjęcie pochodzą z www.mutrynki.pl
Zdjęcie tytułowe pochodzi ze strony www.majuszka.pl